A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ a FOGLALKOZTATÁS2020 pályázat keretében támogatta a Munkafolyamatok betanítása, új információk szerzése a minőségi munkavégzés érdekében (munkahely megőrzését támogató tevékenység)” című szakmai programunkat.

Programunk célja, hogy az élelmiszeripari termelésbe és értékesítésbe, kiemelten a pékséghez és a péküzletekhez- kávézókhoz tartozó munkaterületeken olyan betanítást biztosítsunk megváltozott munkaképességű munkavállalóinknak, amellyel önállóan is el tudnak végezni teljes munkafolyamatokat, megszeretik ezt a szakmát, motiválttá vállnak a munkahelyükön a minőségi munkavégzésre.

A program több elemből áll, amelynek központja a munkafolyamatokra való betanítás, a az új ismeretekre való felkészítés, a fejlesztés és fejlődés, a foglalkozási rehabilitációs segítségnyújtás különböző formái, de gyakorlóhelyként a pékségünk felszerelésének bővítéséhez és a minőségi munkához tartozó alapvető kis értékű beszerzések, az egyes fogyatékossághoz tartozó speciális eszközök, a munkakörülményeket javító eszközök, felszerelések biztosítása is.

Mindezzel a munkahely megőrzését is támogatjuk, ha felkészült, új szakmát megismerő munkavállalóink hosszú ideig maradnak a munkahelyen (nincs fluktuáció), nem hibáznak (nincs selejt, vagy csökken) és minőségi munkára lesznek képesek (növekszik a vevőlétszám, a megrendelés ezáltal a bevétel).

A program részelemei:

 1. Munkabetanítás, felkészítés új ismeretekre, fejlesztés: barista tanfolyam, kávéfőzési ismeretek –
 2. Munkabetanítás, felkészítés új ismeretekre, fejlesztés: kovászolt technológiával készített kenyérfélék, leveles tészták, kalácsok készítésére, a teljes munkafolyamat elvégzésére.
 3. Gyakorlat a pékségben-kávézóban, a tanult ismeretek, a technológiák és a tárgyi eszközök szakszerű használatának rögzítése.
 4. A munkabetanításhoz szükséges felkészítő anyag elkészítése, betanítási terv, könnyen érthető saját kézirat készítése a munkafolyamatokhoz.
 5. Mentorálás a betanítás teljes időszakában kísérés és után követés a tanult ismeretek gyakorlatban történő hasznosítására.
 6. Foglalkozási rehabilitációs szolgáltatás, munkába maradást erősítő foglalkoztathatósági tanácsadás, rehabilitációs mentorral
 7. Életviteli, pszichológiai tanácsadás, mentális segítségnyújtás az új helyzet feldolgozására.
 8. Eredményeink, a megváltozott munkaképességű munkavállalók által elvégzett értékteremtő munka bemutatása – közvetlen terepen a munkába helyezés, a betanítást követően a folyamatos figyelem, a hiányosságok további pótlása, az eredmények elismerése.
 9. Sajtó megjelenés, honlapszerkesztés, saját honlap (rehabforce.hu; bakemyday.hu), Facebook folyamatos megjelenés (Bake My Day Pékség Újbuda, Bake My Day Pékség Hegyvidék), elektronikus, írott sajtó megjelentetés.
 10. Érzékenyítés, a fogyatékos/egészségkárosodott ember megismerése munka közben:
 • – lakosság, vevők közvetlen elérése termékbemutatókon, kóstolókon keresztül,
 • – szakemberek, munkáltatók, civil szervezetek részére szakmai rendezvény, workshop szervezése
 • – a fiataloknak üzemlátogatás szervezése: óvodások, iskolások, pályakezdők meghívása a péküzembe, a pékek, cukrászok, szakácsok, eladók, konyhai kisegítők, baristák munkájának bemutatása.

Amellett, hogy védett foglalkoztatóként alkalmazunk fogyatékos, egészségkárosodott embereket, nyílt piaci környezetben dolgozunk. Péküzleteink, kávézóink, piaci értékesítésünk a vásárlók előtt zajlik, ezért is fontos, hogy mit mutatunk fel, mennyiben tudjuk érzékenyíteni a környezetünket abban, hogy a fogyatékos emberek értéket termelnek, itt a „mindennapi kenyerünket” készítik el, szolgálják fel az ételeinket, adnak nap-mint nap finomságot, mosolyt, örömet egy jó naphoz. Ezért is fontos, hogy tudatosítsuk munkavállalóinkban ezeket az értékeket is, és ösztönözzük őket arra, hogy meg is mutassák mire képesek.

A pályázat megvalósítása érdekében az élelmiszeriparban, vendéglátásban elismert szervezetekkel kötöttünk együttműködési megállapodást:

 1. Kávéfőzési, barista ismeretekre a Budapest Kávé tulajdonosával, akik rendszeres beszállítóink, és a fővárosi kávés hagyományokat tartják fenn, minőségi, helyben pörkölt kávékkal, kávékülönlegességekkel. A cég üzlete teljes egészében felszerelt, modern gépekkel ellátott, helyben tudják fogadni és felkészíteni munkavállalóinkat.
  https://www.budapestkave.hu
 2. Pék-segédi feladatokra való betanításra a Panel Pék-kel, kötöttünk megállapodást, aki kézműves kisüzemi feltételek között dolgozik, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

A program megvalósítása 2020. október 01. és 2021. december 31. között történik.