A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ a FOF2021 címmel meghirdetett pályázatán támogatta a „A termelőtől a kemencéig. Élményhétvége és tanulmány túra a fogyatékos emberek látókörének, szakmai tudásának bővítésére” című szakmai programunkat, amely a Bake My Day péküzem, pékség és kávézóban dolgozók és segítőik  számára tapasztalat és élményszerzés egy biogazdaság, malomüzem működéséről, a fenntartható élelmezés szemléletének, az ökológiai gazdálkodásnak a megismerésével. Szeretnénk ha munkatársaink látnák, hogy honnan származik amivel dolgoznak, mi adja a kenyérkészítés alapját, milyen gabonafajtákból mit lehet elkészíteni, mi és honnan is kerül a fogyasztó asztalára.

Szeretnénk a fenntartható élelmiszer-termelés és fogyasztás kérdését is körbejárni, a környezetbarát, egészségesebb élelmiszerek megismerését, és tudatosítani, hogy a pékségben dolgozók gondos munkájukkal milyen szerepet töltenek be az élelmiszerlánc rendszerében.

A program megvalósításának helyszínei:

  1. Csoroszlya Farm Kft. Szár
  2. Öreg Tölgy Vendégház Szár
  3. Szár Község főutcája
  4. Bake My Day pékség Budapest XI. ker. Kérő utca 3. és XII. ker. Böszörményi út 34.

A program elemei:

A Farm története, a biogazdálkodás megtekintése (szántó, gyümölcsös, állattartás): A Csoroszlya Farm két generációs családi vállalkozásban működik 21. éve Szár településen, a Vértes lábánál. A stuttgarti egyetemen tanuló két fiatal magyar agrármérnök a német biogazdálkodás mintájára sokféle növényi kultúrával és állat tartással is foglalkozik. Mezőgazdaságuk és állattartásuk, gyümölcsfeldolgozásuk is egyedülálló. Mintakertjükben mindent vegyszermentesen termelnek. Fő céljuk a fenntartható élelmezés és az egészséges táplálkozás elterjesztése, ezért is szeretnénk hosszabb távú kapcsolatot kialakítani, az általuk termelt és a saját malomban őrült liszt fajtákból kenyereket, péksüteményeket sütni a Bake My Day pékségben, bemutató mintahelyként is működni.

Malomlátogatás, a gabonafélék és a lisztek fajtái, próbaőrlés és sütés kemencében: Új épületük egy korszerűen felszerelt köves malom, ahol több fajta gabona őrlése, feldolgozása történik. Itt ismerhetjük meg a a különböző búza és rozs őrleményeket, a lisztek fajtáit, tulajdonságait, melyikből milyen technológiával lehet a legjobb sütést elérni.

Esti program az öreg Tölgy Vendégházban: szakmai vetélkedő a látottakból, egyéni élmények és különlegességek, közös vacsora: Az Öreg Tölgy Vendégház vár szállással bennünket, ahol az egész napi programot is összegezzük, a másnapira felkészülünk.

A település története és nevezetességeinek megtekintése: Szár községben szeretnénk sétálni, megnézni a Római Katolikus templomot, a helyi kisboltot, a polgármesteri hivatalt, helyi épületeket és beszélgetünk az ott élőkkel.

Kisfilm készítése a látottakról, a közösségi élményekről, honlapon megjelentetés: kisfilmet készítünk a látottakról, különösen a pékség működéséhez kapcsolható termelés, feldolgozás folyamatáról, a malom működéséről, a lisztek fajtáiról. A kisfilmet a cég 2 honlapjára feltesszük (bakemyday.hu, rehabforce.hu), Facebookon és Youtuben további programjainkhoz is felhasználjuk.

A tapasztalatok hasznosítása a Bake My Day pékség munkájában: A két cég között hosszabb távú szakmai kapcsolatot szeretnénk kiépíteni. Mintaboltja lehetnénk a szári gabonafélékből, búzákból készült termékeknek, amelyek a biotermelés eredményeként az egészséges táplálkozás alapját adják. Munkatársaink által látottakat több szempontból feldolgozzuk, a tanultakat, látottakat a pékségben előállított termékeknél hasznosítjuk.

PR és kommunikáció, információs anyag és könnyen érthető kommunikációs füzet: „A termelőtől a kemencéig” címmel: Termékbemutató kiadványt készítenénk, a termeléstől a kemencén át, a fogyasztó asztalára kerülő termékekről, amelyben a fogyatékos emberek értékteremtő munkáját, a teljes termelési folyamatot is bemutatjuk.

A program 2021. szeptember 1. és 2022. december 31. között valósult meg.

Videók