vak_pek_fiu_08

Tündérmese egy budai pékségben

Spaklival tésztát mér formába. Nem kapkod, mégis tempósan halad. Mikor végez, azonnal hozzáfog a következő feladathoz. Pékárut formáz, amiket sütőlapra helyez. A Böszörményi úti Bake My Day látványpékségben figyeljük, ahogy egy ifjú szakember dolgozik. A kívülállónak önmagában is érdekes a folyamatokat követni, ám Mátét különösen. Máté ugyanis nem lát.

A budai kis pékség-kávézót a Rehab Force Nonprofit Kft. üzemelteti, amely eleinte takarítással foglalkozott, majd létrehozott egy péküzemet Őrmezőn. Később nyitották a péküzletet a Böszörményi úton. A cég kezdetektől fogva alkalmaz megváltozott munkaképességűeket. Jelenleg a munkavállalók 65-70 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Akad közöttük cukorbeteg, hallás- és látássérült, mentális betegséggel küzdő, volt szerfüggő.

De mégis, hogy kerülünk mi ide, kérdezheti most az olvasó. Az emlékek felelevenítésében Takács Zoltán, a vállalkozás egyik tulajdonosa segít. A hatalmas termetű pék három éve meghívást kapott a Vakok Iskolájába Bíró Csaba és Tarnai László tanároktól. – Akkor indult az első pékképzés, ezért nagy örömmel mentem, vittem egy kis kovászt, úgy gondoltam, megismertetem a kovászos kenyérrel a fiatalokat – idézi fel a nagy szakállt viselő férfi.

(…)

A teljes cikk a gourmetriporter.hu-n olvasható.

Comments are closed.