A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ a Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása, FOF2020 címmel meghirdetett pályázatán támogatta a „Digitális technológiák a fogyatékos emberek szolgálatában” című szakmai programunkat, Infokommunikációs akadálymentesítés a Baky My Day pékségben és kávézóban címmel.

Programunk alapja a péküzemben és két pékségben-kávézóban egy olyan újonnan beindított digitális szolgáltatás működtetése, amely korszerű infokommunikációs technológiára, interaktív vizuális megoldásra, érintőképernyős eszközökre épül, és ezzel segíti a fogyatékos emberek munkáját, önállóságát, megtanítja őket a digitális technológia használatára.

A program a technológia eszközök beszerzésében és oktatásában a legmodernebb interaktív megoldásokra épül, rendszerbe integrálva, könnyen kezelhető, leegyszerűsített munkafolyamatokkal, felhasználóbarát mobil terminál segítségével fejleszti a tudást, készségeket, kompenzálja a kieső funkciókat, és élményt ad az értékteremtő munkához.

Célcsoportunk: az érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással, beszédfogyatékossággal élők, akik a pékségben, péküzleteinkben dolgoznak, illetve a vásárlók, fogyatékos személyek, családok, akár személyesen, kiszállítással, megrendeléssel vesznek igénybe szolgáltatást.

A program megvalósításának helyszínei:

  • Bake My Day péküzem, pékség és kávézó XI. ker. Kérő utca 3.
  • Bake My Day látványpékség és kávézó XII. ker. Böszörményi út 34.

A program elemei:

  • Akadálymentesítés az eladó térben, a pultnál, kasszánál – érintőképernyős technológia segítségével: Olyan érintőképernyős számítógépen történik az eladók részéről a megrendelések felvétele, rögzítése, amely a termékeket (kenyér, pékáru, italok, étel) képeken keresztül mutatja be, az árak beprogramozottak, a számszaki műveleteket a gép végzi, így azok is képesek felvenni a megrendelést, akik értelmi sérültek, diszkalkuliások, akik nem tudnak összeadni, látássérültek nagy képernyőre váltható üzemmódban, felnagyítva látják a programot, felvehetik a megrendelést. Ehhez társul a blokknyomtató, amely elkészíti és kiadja a NAV által előírt rendszerben a számlát.
  • Akadálymentesítés a konyhai megrendelésben A konyhán hallássérültek dolgoznak (szakácsok, konyhai kisegítők), a blokknyomtató átküldi a tételes megrendelést a konyhába. A központi rendszer, amin keresztül rendelnek a pultnál, az összeköttetésben van a konyhával, a blokk nyomtatón keresztül papíralapon kinyomtatva hallássérült szakácsaink pontos információt kapnak a készítendő ételekről, nem kell kommunikálni az eladókkal, ha el készül az étel egy gomb megnyomásával jelzik a felszolgálónak.
  • Akadálymentesítés a megrendeléseknél, az asztaloknál A reggelizőhely, kávézó részen a vásárlók már a pincérnél lévő tabletten, képek alapján kiválaszthatják a megrendelést, amelyen ugyanaz a program van, amely a pénztárban, ez a rendszer a konyhában is láthatóvá teszi a megrendelést – így azok a vásárlók is asztalhoz rendelhetik a terméket, akik fogyatékkal élnek, és bejárnak a pékségbe. Ugyanezen a technológiára épül a péküzem és a látványpékség felé a megrendelés leadása, a pékáruk, kenyerek elkészítése is.
  • Akadálymentes megrendelés a kiszállításoknál, a külső megrendelések, vendéglátóhelyek, magánszemélyek részére, online felületen történik web-lapon kiválasztott termékek rendelése. Itt is az a cél, hogy minden munkafolyamatot fogyatékos emberek tudjanak elvégezni, a megrendelések felvételéig, azok összesítéséig, számlázásig.

A program 2020. szeptember 1. és 2021. október 08. között valósul meg.

Továbbfolytatása a napi használat során biztosított.